tiistai 4. helmikuuta 2014

Kysely hevosenomistajille

Moikka!
Tämä kysely on oikeastaan haaste, johon olen jo pidemmän aikaa törmännyt eri heppablogeissa. Tylsyyksissäni ajattelin tehdä tämän kyselytyyppisesti, koska en ole haastetta saanut (forever alone!).

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.

Caspy's Lara eli tutummin Lara, Lartsu, Lartsi, Laardipylly, Laardilaiva, Larhanaattori on 7-vuotiaaksi kääntynyt Suomessa syntynyt pv. Sillä on kisattu 5v - racingiä (110cm) ja koulua se osaa ainakin he B. En tuosta koulupuolesta ole niin varma, itse kun en osaa ratsastaa hevosesta enempää irti. Maastoesteillä ollaan käyty kolmesti ja hypätty harrasteen tasoisia esteitä. Kilpailtu ollaan esteitä 90cm, kenttää harraste ja väkisin mentiin yhdet heC- tason koulukilpailut. Tavoitteet on siirtyä tänä kautena 100cm ja 110cm luokkiin.

Eiliseltä 120cm okseri, wuhuu :D
Hoitaessa Lara on sylivauva. Se tykkää tunkea päätään kainaloon ja syliin, sekä nauttii huomiosta ja rapsutuksesta. Suojien laitossa se saattaa nojata turpaansa selkääni ja riimun laitossa turpa hapuilee naamaa ja olkapäitä. On se suloisuuden ääryys! Sen kanssa pärjäisi kyllä kuka vain. Ratsastaessa se osaa olla tamma ja varsinkin talvisin se säpsähtelee mitä typerimpiä asioita. Olen myös kipakan luonteeni ansiosta saanut Larasta täykkäripuolta ja kuumuutta esille. Onnee vaan mulle! Lara osaa jopa pukittaa :DHevoset vai ponit? Miksi?
tykkiponi Vilma :)
Onko tähän pakko vastata? No, vastaan molemmat. Hevoset siksi, koska olen yli-ikäinen poneille. Kokoni puolesta voisin vielä isommilla poneilla mennä, mutta sääliksi käy niitä poneja ;) En oikein saa tähän järkevää vastausta. Rakastan poneja ylikaiken, varsinkin ''meidän'' omaa Poniinia isolla P:llä. Haaveissa on tottakai ostaa oma shettis, jonka kanssa olisi hienoa kiertää näyttelyissä. Pysytään nyt kuitenkin hevosissa vain. Niiden kanssa vain taivas on rajana :) (ponien monipuolisuutta unohtamatta.. ääh antaa olla!)


Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Hyvä kysymys! Aloitin ratsastuksen 4-5 vuoden vanhana Vuorenmaassa, Karviassa. Tällä tallilla ei tunteja oikeastaan ollut, eli itekseen kierrettiin kehää. Tottakai meitä neuvottiin keventämään ja ohjailemaan yms perusjuttuja. Jos tämä lasketaan, niin vastaus on shet. t. Tosca. Niinisalossa taas käytiin kaksi kertaa viikossa, kerran tunnilla ja lauantaisin vapaasti, esim maastoilemassa. Tällöin ratsuksi valittiin se, mikä oli vapaana. Useimmiten sh r. Penal. Finnchenillä menin taas kaikkein eniten itsenäisesti, kun kohottelimme kuntoa kenttäkisoihin yms.

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (jos se on kengässä)

 Riippuu tottakai hevosen käyttötarkoituksesta. Treenattavilla hevosilla ehdottamasti kengät ja puskaratsuilla, joilla mennään pelloilla ja pehmeillä alustoilla, voi hyvin mennä ilman kenkiä. Nyt täytyy muistaa, että en oo ees varma Laran  kengän koosta! 1-2?
Klippaus: puolesta vai vastaan?

Riippuu taas vähän hevosesta. Paljon treenattavilla hevosilla klippaus on aikalailla ehdoton. Itseäni ei houkuttele ajatus vaihtaa kuivatteluloimia hikiselle hevoselle ja vaarantaa samalla hevosen terveys. Helpompaa on, kun hevonen ei hikoile niinkuin uitettu. Jos hevonen asuu pihatossa, on kevyellä liikutuksella tai muuten vain harrastekäytössä, niin ei kantsi klippailla. Ellei talli ole lämmin ja hevonen hikoilee niin paljon, että se hankaloittaa elämistä. Ilman lämmintä maneesia klippaus on ihan toimiva. Ei hevonen kuole ylimääräiseen loimeen tai paksumpaan tallitakkiin.
Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?

Yksin. En halua ottaa riskiä, että hevosille tulisi kärhämää ja toinen saisi vahingossa osumaa jalkaan. Kesällä annettiin viimeisenä laidunpäivänä Laran ja ponin olla yhdessä hetken aikaa valvottuna. Aika pari nekin :) Jos jonkun kanssa tarhaisin niin varmaan Tessan (Laran bestis).
Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?

isokorvainen höpsö Mambu <'3
Olen oppinut, että värillä ei ole väliä. Ensimmäistä hevosta hakiessani sanoin, ettei saa olla alle 9v, ruunikko ilman merkkejä, tamma, virolainen... Sain 6-vuotiaan virolaisen ruunikon tamman, jolla oli kärpäsenpaskan kokoinen valkoinen läntti otsassa ja takasessa. Ihan täydellisen pakkauksen. Toinen hevonen oli unelma ulkonäöltään: rautias läsipää sukkajalka. Mielestäni yksi kauneimmista hevosista ja kuinkas kävikään. Kyllä kiinnitän huomiota siihen, että hevonen ei ole mikään pystyynkuolleen lehmän tai kamelin näköinen. Lartsi on söpö! :D
Millainen on hyvä hevosblogi?

Ulkoasun pitäisi olla siisti, banneri taidokkaasti tehty. Hyvälaatuisia kuvia olisi paljon, aihe olisi mielenkiintoinen yms. Varsinkin varusteurheilijat kiinnostavat!
Pahin tippumisesi?

Onneks on kuvatodiste!
Jos ei Disan kanssa kaatumista lasketa, niin varmaankin tapaus Niinisalossa estetunnilla. Ratsastin Golda Caster nimisellä ranskalaisella, tehtävänä kahden okserin suhteutettu väli viidellä laukalla. Ekalle esteelle oli lyhyempi kaarre. No, lähestyminen meni pieleen, sillä Koltsu pukitti askeleen- pari ennen estettä. Ex-ravurilla meni jalat jotenkin sekaisin ja alastulossa se kompuroi polvilleen ja horjahdin kaulalle. Räpiköitiin ryömien hetkenaikaa, kunnes Koltsu nosti päänsä ylös ja väisti edessä olevaa okseria. Rytäkässä tipuin esteen sekaan. Aluksi epäiltiin käden murtumaa, kun raajani turposi ihan limpuksi. Vikaa ei löytynyt ja annettin asian olla. Pari vuotta myöhemmin ymmärrettiin, että selkäkipuiluni saivat tästä alkunsa. V. 2007.
Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

Hyvä kysymys. Paljon ja vähä päälle. Jokaista sorttia kaksi kappaletta
Kuinka usein hevosesi liikkuu?

Tavoite on 6x /vko.Yksi päivä on täysin vapaa ja sinä päivänä hoitelen yleensä rästiin jääneitä asioita. Mulle on sanottu, että Laran ikäiselle sopiva työskentelymäärä kerrallaan olisi 45-50min. Joskus venyy pidemmäksi, joskus kiireessä 30min riittää.
Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
olin joskus hurjempiki, Mambu <'3

Helppo. Varovainen, arka, pelokas. Nykyään rohkaisua jo saanut, mutta kuitenkin varovainen. Näiden eläinten kanssa ei voi kyllä koskaan olla liian varovainen!

2 kommenttia:

  1. minä haastoin sinut jo joulukuussa joulukalenterissa mutta jos lukisit mun blogia et olis forever alone! PÖSSÖ <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ITSEASIASSA olin joulukuussa tehny jo tän postauksen.. huomasin just tänää :D en vaa ollu tehny loppuun. tulipahan nyt tehtyä!

      Poista