tiistai 9. huhtikuuta 2013

''kouluvalmennus''

Moikka!
Perjantaina olin jälleen Kallen tunnilla. Kuinka moni muu viettää perjantai-iltansa maneesilla hikoillen? :D Tästä saa melkein kuvan että mä reenaan hulluna eikä mulla ole muuta elämää... Haha!

Alkuperäinen suunnitelma oli koulutunti ja mun piti olla tunnilla yksin. Petra tuli Uffen kans mukaan ja päättikin ihan extemporena tulla mukaan tunnille. Kalle vaan kysy että koulua vai esteitä ja jotenki löydettiin kohta ittemme lyhentelemästä jalkkareita. Onneks Petra oli laiskuuttaan heittäny estepenkin selkään, vaikka oli asennoitunu koulurääkkiin. Suojat puuttu, mutta estekorkeus ei onneks päätä huimannu (paitsi mua).

Tähän alkuun pitää taas vähän kitistä. Maneesi oli taaaaaas kivassa kunnossa.. Yöpakkasten kuivattama hiekka pölisi ja joka paikka oli täynnä sitä. Alkuverkassa laukkasin vähä reippaammin kevyessä istunnassa ja tottakai suu auki. Kuinka moni oikeesti hei laukkaa suu auki??? Kysympä vaan. No onneks mä laukkasin ja loppupäivän hiekka narsku hampaissa ihan mukavasti. Koko illan ja yön oli ihan tukossa ja suurinpiirtein köhin hiekkaa ulos keuhkoista. Pölyallergikon painajainen! Onneks tää allergikko omistaa miljoona nenäsumutepulloa ja niillä selvisinki yöstä hengissä.

No siihen valmennukseen. Oltiin Petran kanssa kerrankin ajoissa maneesilla ja ehdittiin verkkaamaan hyvin. Otin oikein kunnolla reipasta laukkaa molempiin suuntiin kevyes istunnas ja annoin hepan päästellä höyryjä. Torstain maaston jälkeen aattelin hevosen olevan rauhallinen, mutta Lara tuntuki olevan täynnä energiaa (osittainen syy miks kallistuin enemmän estetunnin puoleen..!).

Alkuverkka alotettiin ympyrällä yhtä pystyä hypäten molempiin suuntiin. Lara oli ihan villi! (lue: imi esteille ja oli hyvin pohkeen edessä). Tuntu tosi hyvältä mennä. Tälläkin kertaa treenattiin noita kaarteita ja heti ensimmäinen tehtävä oli haaste. Pystyltä käännyttiin tiukasti oikeelle lainepystylle ja sen jälkeen heti vasemmalle toinen pysty. Tollasta S-kiemuraa siis. Multa meinas jo usko loppua, oli sen verran tiukka toi eka kurvi meille. Tätä tehtiin muutaman kerran kunnes se sujui ihan ok! Uffe kääntyy melkein kolikon päällä ja sen meno näytti niin helpolta :D

Seuraavaks hypättiin ihan vaan yksittäisenä ''pelottava'' paalieste. Larahan ei tietenkään ees kytänny sitä, ite vaa varmistelin kamalasti ja riuskastiin kunnon loikka siihen. Lara oikein lähti esteen jälkeen ''hurjaa laukkaa'' :D Ite tosiaan taidan kytätä noita pelotteita enemmän kun Lara... Tehtävään otettiin mukaan laineokseri ja tottakai aloin taas turhaan jännittämään. Hyppäsin sen eka pystynä ja sitten nostettiin takapuomi paikoilleen. Ihan turhaa tää jännitys, Lara ei kuitenkaan kiellä tms tee mitään tyhmää. Okserin jälkeen kaarrettiin oikeella ja saatiin päättää, tehdäänkö pitkä vai lyhyt tie paaliesteelle. Tai siis salaattiesteelle! Tein eka kerran pitkän tie ja toisella kerralla tulin lyhyemmän. Paalin jälkeen käännyttiin vasemmalle ja mentiin ''kiertotie''-este. Kiertotie on kans monen hevosen mielestä toosi pelottava, mutta Lara ei siittä jaksanut kiinnostua.

Tehtiin myös yksittäin pysty-pysty väli, johon tuli sujuvat 4 laukkaa tai 5 laukkaa jos otti vähän kiinni. Ekalla kerralla tulin aika pohjaan ja otin väliin sen viis laukkaa. Tokalla kerralla annoin laukan sujua ja tultiin se neljällä. Laralla on kyllä isohko laukka ja sitä on helppo pidentää esteiden välillä. Tän jälkeen tehtiin pitkällä tiellä pysty-pysty yhdellä laukalla. Väli meinas jäädä jo lyhyeks!

Okseri-pysty väli oli 5 tai 6 laukkaa ja tulin siihen tulokseen että mennään suosiolla se 5 laukkaa. Jouduin siis ratsastaan okserille eteen, mutta tällä kertaa ei enää jännittäny. Tulin aika pohjaan, mutta 5 laukkaa saatiin helposti siihen. Lara melkein villiintyi, sillä oli kivaa :D

Lopuks mentiin koko rata, estekorkeus varmaan max 60-70cm! Lähentelee jo maailmanennätystä ja world cup-luokkaa. Estejärjestys siis seuraava (kuva alla): Laineokseri, paali, Kiertotie ja pysty (4 laukkaa), pitkä tie ja yhden laukan pysty-pysty, laineokseri ja pysty (5 laukkaa) ja lopuksi S-kiemura, jota aluksikin tehtiin. Toivottavasti nää mun paint-viritykset ees vähän selvittää tätä asiaa. Oon niin hyvä selittään näitä!

Lauantaina oltiin Tampereella heppamessuilla. Pääsin mukavasti vasta kahdelta töistä, joten tehtiin äkkilähtö tästä suoraan, että ehdittäis vielä shoppailla! Ostoslistalla tärkein oli turvaliivi, mutta Lara kerto mulle eilen että tarvittis uusia huopia ja vaikka mitä.. Pakkohan neidin toivetta on jotenkin kunnioittaa.. Haaveilin myös jostain söpöstä merkkitakista koiralle (koirasta muuten lisää myöhemmin!). Päivän saldo oli karua luettavaa :( metsästin uutta riimuakin oikein urakalla ja löysin just niin ihanan ja hienon värisen...... X-Full kokoisen. Kahdesta kojusta löysin saman riimun mutta molemmat oli kokoo liian isoja. Mukaan tarttu sit ainoastaan equilinen kisapaita alerekistä (ovh. 129e, nyt 50e), kertonee jotain kesän suunnitelmista!

Sunnuntaina meidän piti putsata tarhat, mutta lumisade ja pakkanen yllätti ja se suunnitelma siirtyy eteenpäin.. Mentiin sitten illalla ihanaan pölisevään maneesiin saamaan hengitystiet lopullisesti tukkoon. Herpesviruksen takia ollaan nyt loimitettu ja satuloitu heti trailerin vieressä, eikä enää maneesin laidan vieressä ettei pöpöt tartu. Lisäks ollaan ajotettu aina lähtö aina mahdollisimman myöhälle ettei porukkaa olis kauheasti liikenteessä. Tätä virusta ei meidän tallille tule!

Maneesilla alkuperänen suunnitelma oli laukanvaihtojen harjottelu puomin päällä. Otin jalustimet pois ja aloin työstään harjotusravia. Tein voltteja ja taivuttelin niis aina sisään ja ulos. Suoralla uralla menin ''avoa'' ja ''sulkua'' tai siis lievää versiota niistä. Väisättelin, kääntelin ja vääntelin koko ajan ja ravissa heppa alkoi liikkumaan tosi kivasti! Olin tyytyväinen kunnes nostin sit laukan. Lara kaatui jokaises kaartees ja mutkas pohjetta vasten ja kohnotti menemään koko ajan. Meinas jo epätoivo iskee, joten otin sen ihan reilusti laukkaympyrälle ja työstin sitä siinä varmaan sata kierrosta molempiin suuntiin (no ei ihan..). Lopulta usean hikipisaran ja epätoivon murahduksen jälkeen saatiin aikaseks kelpo laukkaa ja olin tyytyväinen. Saatiin oikein hiki pintaan molemmille!
Koiruus muutti taloon :)

Eilen menin kentällä pikaisesti töiden jälkeen, kun kiiruhdin illalla kampaajalle.. :) Huomenna olisi vuorossa reissu kangasalalle metsästämään uutta satulaa tai kahta sellaista :)

P.S Lisäsin tän tekstin jo nyt ilman kuvia, kun en ole vielä saanut niitä ja tätä tekstiä vaan kertoo kilometripostaukseksi........... Se tikku jää aina Petralle!! Isompi kuvapostaus siis luvassa myöhemmin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti