perjantai 28. maaliskuuta 2014

Kysymyspostaus!

Superkivaa, kiitos ahkerille kysyjille. Tässäpä näitä vastauksia nyt olisi!

1. Mitä ovat teidän tämän kauden tavoitteet?
Tavoitteena olisi edetä esteluokissa 100cm tasolle. Se on ainakin realistinen. Jos Saksassa tapahtuu huimia mullistavia edistysaskelia, tähtäimessä olisi 110cm luokat loppukaudesta. Kouluakin voisi starttailla edes muutamat kisat...

2. Maksatko Petralle tallivuokraa suurinpiirtein samanverran kuin keskivertotalleilla?
Määrittele keskivertotalli? Vähemmän tietenkin kuin maneesitalleille!

3. Teetkö paljon tallihommia siellä tallissa?
Siivoan oikeastaan aina tallilla ollessa Laran karsinan, ellei Petra ole sitä jo ehtinyt ottaa. Lakaisen käytäviä, annan heiniä, siivoon muita bokseja riippuen siitä, mihin kellonaikaan tallilla olen ja kuinka ahkeralla päällä olen :D En nyt sanoisi paljoksi.

4. Millainen on teidän viikko-ohjelma Laran kanssa?
En noudata minkäänlaisia suunnitelmia. Tarkoitus olisi aina yksi kunnon estepäivä ja yksi kunnon koulupäivä. Ja klinikan määräyksestä kerta viikkoon kunnon tehojuoksutus pessoalla. Muut päivät menee milloin puomityöskentelyssä, hömpöttelyssä tai kentällä kiertelyssä. Ja yksi täysvapaapäivä, jolloin hoidan kotona rästihommia enkä mene tallille ollenkaan.

5. Missä olet töissä?
Paikallisessa Rautia K-Maataloudessa.

6. Miten paljon sinulla menee hevoseen kuukaudessa?
Paha kysymys, en osaa pitää kirjaa menoista (ehkä kannattaisi).. Hmm. Sanoisin ehkä jossei isompia kustannuksia tule, niin keskimäärin +- 500e. Karkeasti. Petra on parempi näissä laskuhommissa :D

7. Esteet vai koulu?
Molemmat! Oon molemmissa yhtä huono, haha.

8. Miksi ostit juuri Laran?
Lara oli se oikea. En osaa perustella, se vain tuntui siltä.

9. Asutko kaukana tallista, missä Lara on?
Hmm. Ajomatkaa tulee kesäisin 10min, talvella 15-20min riippuen kelistä. Olisiko ~15 km?

10. Minkä tasoinen ratsastaja olet ja minkä tasoinen Lara on?
Itse varmaankin heB, re 100-110cm.. Ainakin joskus olin hurjempi. Lara on ainakin heB ja re 110cm. Enempää sillä ei ratana ole kisattukkaan, kapasiteettia kyllä on.

11. Käytkö usein baareissa?
Käyn! Olin tipattomalla 1v, 2kk ja 14pvä. En ryyppää, laulan karaokea Petran kanssa. Ja jos en ole Petran kanssa, kuskaan poikia baariin. Arkisin olen kotihiiri, on kiva tuulettua ja nähdä ihmisiä baarissa. Toki osaan olla myös kotonakin, en ole rappiolla.

12. Mitä juot?
Jos tämä oli jatkokysymys tuolle baari-asialle niin baarissa juon vettä tai coca-colaa. Kotona jääteetä!

13. Jääkö sulla paljon ylimäärästä rahaa kaiken pakollisen jälkeen?
Pärjään, enemmänkin voisi jäädä.

14. Oletko tyytyväinen elämääsi?
Aika syvällistä.. No olen ja en. On asioita, joihin olen erittäin tyytyväinen ja asioita, joita haluaisin muuttaa.

15. Missä haluaisit kehittyä ratsastuksessa?
Ihan kaikessa! Ratsastuksessa ei voi ikinä kehittyä liikaa. Varsinkin koulupuolta haluaisin kehittää vielä huimasti.. Hieno harrastus!

16. Ratsastatko paljon muitakin hevosia, kuin Lara?
Silloin tällöin, harvakseltaan Petran mussukoilla. Useimmiten silloin, kun Petra tarvitsee liikutusapua. Lisäksi lupauduin hyppäämään tallimme lämpöiselle, saas nähdä uskallanko! Saksassa varmaan tulee ratsasteltua enemmänkin. Ainakin uskoisin niin.

17. Oletko koskaan katunut Laran ostoa?
EN. Enkä kadu ikinä.

18. Pahin onnettomuutesi hevosen kanssa?
Kaatuminen Disan kanssa. Lue lisää TÄÄLTÄ.

19. Paras kokemuksesi hevosen kanssa?
Tässä tulee nyt ensimmäisenä mieleen Mambun kanssa puuhailu. Meillä oli kyllä superluottamus toisiimme! Ei ollut kyllä asiaa, mitä ei uskallettaisi. Kahdenkeskiset maastoretket, pitkät laukkapätkät, korkeat estehyppelyt.. Ai että kun saisi matkustaa ajassa takaisin..

20. Hyvät ja huonot puolet Larassa?
+ Kiltti ja rauhallinen luonne
+ Osaa olla myös säpäkkä
+ Luotettava esteillä
+ Kuka tahansa voi käsitellä
+ Sopii mulle ratsastettavuudeltaan
+ Ei ota nokkiinsa ratsastajan virheistä
+ super-rehellinen neiti

- Osaa myös hölmöillä ja säpsyä turhaan
- Todella kärsimätön, jos pitäisi esim. seistä nätisti
- Vaikea selkä = ei löydy satulaa
- Päänsä kanssa varomaton. Ollaan kolautettu päät yhteen tuhannesti

21. Millainen Lara on luonteeltaan ja millainen ratsastaa?
Luonteeltaan Lara on kultainen mussukka. Se on äärimmäisen hellyydenkipeä ja tykkää pitää päätään koko ajan lähellä, jos vaikka saisi paijausta. Helppo käsitellä, kaikki käy. On siis kenenkä tahansa käsiteltävissä ja osaa tosipaikan tullen käyttäytyä vaativissakin tilanteissa (klippaus, tähystys, piikitys yms). Osaa myös olla itsepäinen aasi, joka säpsähtää uuteen paikkaan siirtynyttä tuolia tai rimpuilee kun pitäisi laittaa lääkettä suuhun. Myös tammamaisuutta ja täykkäriyttä löytyy. Häntä viuhuu aina ratsastaessa kun kiukuttaa.

Ratsastaessa Lara tykkää ensin testata ratsastajaltansa, että onko pakko mennä oikein päin. Vaatii välillä napakampiakin otteita, mutta osaa kulkea myös nätisti pienilä avuilla, jos haluaa. Osaa myös olla avuille turta muuli, joka kulkisi pää pystyssä kamelina eikä noteeraisi pohkeita mitenkään. Tasainen tuntuma on äärimmäinen hankaluus, oli huojentavaa kuulla, että Vaurion Villellä oli hankaluuksia samassa asiassa. Antaessaan periksi, on todella ihana ratsastaa. Esteillä hyppää kaiken mitä eteen laittaa. Osaa nykyään myös kuumua esteillä, kun ennen piti koko ajan pohkeella ratsastaa eteen. Osaa myöskin tarvittaessa vähän pukittaa ja villiintyä ''hurjaksi''.

22. Kuinka monta vuotta olit ratsastanut ennen omaa hevosta?
Täytyy laskea. Aloitin Vuorenmaassa v. 1997-1998, säännölliset tunnit 2x/vko aloitin 2003 Niinisalossa.. Ainakin viisi vuotta siis. Vuorenmaassa opin kyllä perusasiat, kevennyksen, laukkaamisen ja kavalettien ylittämisen. Jos kaikki vuodet laskisi niin 10v :)
Casablanca III ''Mambu'' - ensimmäinen oma hevonen 2008-2011

Gledisa ''Disa'' - toinen hevoseni 2011-2013
23. Kuinka monta hevosta sinulla on ollut ennen Laraa?
Kaksi omaa, Mambu ja Disa. Ennen näitä, minulla oli pari kk ylläpidossa risteytysponi Peerus.

24. Voisitko kertoa niistä lisää?
Mambusta en ole vieläkään saanut aikaiseksi kattavaa esittelypostausta, se ottaa vieläkin aikansa.Lyhyesti: Casablanca III eli Mambu oli v. 2002 syntynyt ESH-tamma. Tummanruunikko pienin merkein, säkä 165cm. Elämäni hevonen, maailman ihanin sellainen. Ajatukset kulki yksyhteen.Mambulta kuitenkin löydettiin etujalasta irtopala, joka leikkaushoidosta huolimatta ei parantunut. Palattiin klinikalta tyhjän trailerin kanssa, se oli elämäni vaikein ja oikein päätös. Ikävä <3

Gledisa eli Disa on myöskin 2002 syntynyt pv-tamma. Rautias läsipää sukkajalka, melkoinen kuumakalle. Disan kanssa kaikki meni heti kättelyssä pieleen, enkä saanut enää luottamusta. Suoraan sanoen pelkäsin koko eläintä kuollakseni. Oli kuitenkin luonteeltaan kiltti ja hellyyttävä, mutta päätös oli tehtävä. Pitkän version meidän tarinasta voit lukea TÄÄLTÄ.

Juniperus eli Peerus on v. 1998 syntynyt risteytysponiruuna. Poni isolla P:llä. Osasi kujeilla ja lempparijekku olikin ratsastajan heittäminen selästä ja karkaaminen paikalta. Myös yleinen terrorisointi (tarhan aidan rikkominen, karsinan seinän rikkominen..) oli kivaa hommaa. Meidän yhteiset estekilpailutkin tyssäsivät siihen, kun en päässyt edes starttaamaan ponin vain riehuessa paikoillaan. Nykyään poni on jo ilmeisesti rauhoittunut, kai tuossa iässä jo pitäisikin :D Ponilla oli kuitenkin skouppia ja erityisesti Sanna tykkäsi Peerusta kamalasti. Olisi ollut kuulemma ainesta pikkuponien kansallisiin luokkiin. Tästäkin täytyisi tehdä muistelo-postaus!

25. Lähdetko sinne Saksaan?
Kyllä lähden!

26. Suurimmat prosentit mitä olet koulukisoista saanut?
Apua en muista! Laran kanssa sain elämäni huonoimmasta radasta 67% ja risat. Disan kanssa en koulua kisannut ja Mambun prosentteja en edes muista.. hmm. Vilmalla olen saanut joskus 68-69% ! Uskokaa tai älkää.
Minä. 10 vuotta sitten. Miesten S-kokoinen paita päällä, aliravittuna

27. Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?
Hyvä kysymys, kertokaa mullekkin! Nojoo, hmm 31-vuotias Heidi.. Unelmana tietenkin oma maatila, hevosia, ammatti, mies, koira... En todellakaan osaa sanoa, sillä tällä hetkellä ei elämälläni tunnu olevan mitään suuntaa.

28. Onko sinulla lemmikkejä?
On meillä tuo Surku. 7-vuotias kääpiöpinserineiti. Surkun esittelyn voit lukea TÄÄLTÄ.

29.  Kadutko ikinä, että ostis Laran ja myit Disan?
Laran osto ei kaduta ikinä, Disan myyminen kaduttaa nyt. Laran mukana tuoman itsevarmuuden myötä Disankin kanssa voisi sujua paremmin. Lisäksi myymisprosessi oli kamala ja lopputulos vielä kamalampi..

Kesän 100% hevosettomat viikonloput on pyhitetty festareille

30. ''Havitteletko'' koskaan elämää ilman hevosia?
Varmaan haaveilenko? Joinain ohimenevinä hetkinä, kun on pakkasta tai sataa kaatamalla, työpäivä ollut karsea ja muutenkin ottaa päähän, tekisi mieli jäädä kotiin. Ei auta kuin vetää kelin vaatimat vaatteet niskaan ja tallille. Silloin tulee kyllä mieleen, että kun ei sitä kaakkia olisi. Mutta toisaalta, Disan ja Mambun jälkeen olin pienen ajan ilman hevosta. Ne olivat kyllä pisimmät ja tylsimmät viikot ikinä.

31. Miten jäät aikasi, jotta riittää aika avomieheen?
Toivottavasti ei mene sekavaksi. Perus päiväni menee näin:

Juha herää 5.00, toivottaa hyvät työpäivät ja lähtee töihin. Itse käännän kylkeä ja menen klo 8 aamuvuoroon töihin. Pääsen 16.30 ja menen kotiin vaihtamaan tallikamppeita. Juha on päässyt jo kahdelta ja odottelee siellä. Ehditään vaihtelemaan nopeasti kuulumiset ja paahdan tallille. Tallilla menee päivästä riippuen 1-3h, jolloin illalla jää vielä muutama tunti aikaa puhella, löhötä tms hoitaa kotiaskareita. Sitten yöksi kömmin taas toisen viereen ja höpötän vielä silloinkin päivän tapahtumista. Työaikani ovat todella surkeat. Aamuvuoro on joko 8-16 (jos la vapaa) tai 8-16.30 (jos vkovapaa ja la töissä). Iltavuoro on joko 10-18 (jos la vapaa) tai 9.30 -18 (jos vkovapaa). Iltaisin ei jää juuri mihinkään aikaan, varsinkin iltavuoroviikkoina. Aamullakaan ei tee mieli lähteä tallille, kun koettaa vain nukkua pitkään, että jaksaa.

Oletko varusteurheilija?
Olisin jos olisi rahaa! Olen vain wannabe-varusteurheilija. Löytyy multa kyllä merkkejäkin, jotka olen haalinut joskus pitkän harkinnan ja säästämisen jälken, lahjakorteilla tms. Lisäksi selailen päivittäin varusteita, joista voin vain haaveilla. Henkisesti siis ainakin olen, rahapussini kanssa en vain ole samalla aaltopituudella. Varustepostaus tulossa!

Mikä on kallein varusteesi?
Satula ehdottomasti. Omista varusteista varmaankin kypärä tai KL untuvatakki

3 suosikkoblogiasi?
Domargård - Villa Olivia


Että semmosta :) ja lyhyesti kuulumisia: saatiin Lotalta lainattu Frank Baines Elan sopimaan Laralle nyt toistaiseksi. Vähän se nousee takaa, mutta on tähän astisista paras ja saan pohkeetkin kiinni. Mattesiin vaan niin maar pirusti fyllingiä että saatiin sopimaan paksun huovan kanssa. Päästiin siis eilen laukkaamaan ekaa kertaa sitten 4.3.. Maanantaina Lara pakataan traikkuun, suuntana Reunos

8 kommenttia:

 1. Mukavaa luettavaa :) Luin ton sun ja Disan kaatumispostauksen, aika hirveetä kyllä varmaan :/ Minä en varmaa olis uskaltanut mennä enää hevosen selkäänkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla! :) kaatumisen jälkeen yritin kaksi vuotta luoda yhteistä luottamusta, mutta se vain meni siihen, että ratsastuksesta tuli pakkopullaa ja tallille meno otti lähinnä päähän. Inhottava ratkaisu, mutta oikeastaan ainut järkevä tuo myynti. Laran ansiota olen saanut luottamusta!

   Poista
 2. Kiva postaus! :) Luin kans ton kaatumispostauksen. Varmasti kauheeta!! Onneks ei ollu sillä hetkellä autoja tiellä eikä teille käyny pahemmin! Ite en kyllä tollasen jälkeen varmaan ois uskaltanu hevosen selkään enää mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä mietitty pari kertaa, että mitä jos sillä tiellä olis kaahannu just joku autolla. Onneks ei! 3vko olin hiusmurtuman takia pois selästä ja sit vaan väkisin kyytiin. Asiaa helpotti se, että just sen 3vkon lopussa hevoset muutti meille kotiin laidunkaudeksi, eikä virtaa ollut niin paljoa kun laidunsivat yötä päivää. Kyllä turvaliivi oli käytös!

   Poista
 3. hei .
  kenen tallille olette menossa Saksassa ja mitä teet siellä? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harbarnseniin Gerd Schönrockin (tulikohan oikein) tallille. Teen töitä ja ratsastan :)

   Poista